Heb je wel eens goed gekeken naar de ingrediëntenlijst op je tube dagcrème of potje anti-rimpel crème? Grote kans dat 90% van al die ingrediënten geen enkel belletje doet rinkelen. Of misschien toch: heel veel alarmbellen, want ze klinken behoorlijk chemisch. De trieste waarheid is dat inderdaad veel ingrediënten chemisch zijn. En dat is lang niet altijd goed voor je huid of je lichaam! Om verstandig te smeren is het daarom goed om cosmetica ingrediënten te checken op risicovolle stoffen. Met onderstaande spoedcursus wordt dat hopelijk een stuk makkelijker!
Parabenen in cosmetica
Het is ongelooflijk, maar in allerlei crèmes, lotions en reinigingsproducten worden stoffen gebruikt die de huid kunnen irriteren of zelfs schade kunnen toebrengen aan het lichaam. Van deze schadelijke cosmetica ingrediënten zijn parabenen het meest bekend. Parabenen zijn synthetische conserveringsmiddelen en liggen zwaar onder vuur. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat parabenen in het lichaam oestrogeen nabootsen. Dat zorgt voor een verstoorde hormoonhuishouding. Parabenen zijn ook gevonden in biopsies van borsttumoren en kunnen worden gelinkt aan contactallergieën. Onder parabenen vallen alle ingrediënten in je cosmetica met daarin ‘parabeen’ of ‘parabanen’; zoals methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Check dus je ingrediëntenlijst zodat je ze kunt vermijden. Vanwege de controverse rondom parabenen, zetten veel merken tegenwoordig duidelijk op hun verpakking dat hier geen parabenen in zitten. Dan zit je dus zeker goed!
Schadelijke cosmetica ingrediënten
Behalve parabenen is er nog een aantal andere ingrediënten die je liever niet op de ingrediëntenlijst van je cosmetica wilt zien. Zoals deze schadelijke cosmetica ingrediënten:
- Parfum (synthetisch)
Een lekker geurtje maakt een product aantrekkelijk en fijn om te gebruiken. Maar als het gaat om synthetisch parfum, gaat dat luchtje gepaard met veel chemicaliën. En die kunnen je huid behoorlijk irriteren! Aan de term ‘parfum’ of ‘fragrance’ op de ingrediëntenlijst van cosmetica kun je helaas niks aflezen over de samenstelling. Sterker nog: in kunstmatige geurstoffen kunnen wel 200 ingrediënten verborgen zitten. Een natuurlijk parfum is beter, behalve wanneer hier bepaalde etherische oliën in zijn gebruikt die ook allergeen opwekkend zijn. Staat er op de verpakking ‘allergeenvrij parfum’ dan hoef je je daar geen zorgen over te maken.
- Sulfaten
Sulfaten worden aan cosmetica toegevoegd als reinigingsmiddel. Sulfaten zorgen er ook voor dat een product lekker schuimt. Het gebruik van sulfaten ligt echter onder vuur, omdat sommige varianten de huid van de belangrijke oliën ontdoen. Deze ‘agressieve zeep’ zorgt ervoor dat je huid uitdroogt. Zie je op een cosmetica ingrediëntenlijst ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium laureth sulfate of sodium lauryl sulfate staan? Dan doe je er verstandig aan dit product niet te gebruiken.
- Siliconen
Siliconen kun je herkennen aan de toevoeging -cone of -xane op een ingrediëntenlijst. Ze zorgen ervoor dat er een laagje over de huid of het haar komt, waardoor je haar en huid soepel worden en niet snel uitdrogen. Dat laagje zou echter ook het haar en de huid kunnen afsluiten, waardoor voedingsstoffen niet meer worden opgenomen. En daardoor drogen de huid en haren op den duur uit.
- Formaldehyde
Formaldehyde: deze naam ken je misschien nog wel van biologieles of uit detectiveseries op televisie. Formaldehyde verdund met water (formaline) wordt namelijk gebruik om biologische monsters te prepareren. Oftewel: om dode dieren op ‘sterk water’ te bewaren. Dat deze chemische stof ook in cosmetica zit, is te zot voor woorden. Formaldehyde kan de huid dan ook ernstig irriteren. Vermijd daarom elk product met dit ingrediënt, net als DD hydatoin, diazolidinyl urea, methanamin en quarterium-15.
- Ftalaten
Ftalaten zijn weekmakers die kleur en geur stabiliseren en ervoor zorgen dat nagellak niet schilfert. Ze worden ook veel gebruik in haarlak en deodorant. Omdat ze via wetenschappelijk onderzoek gelinkt zijn aan onderdrukking van de normale schildklierfunctie en geboortedefecten, zijn twee soorten ftalaten in cosmetica in de EU verboden. Andere soorten ftalaten zitten echter nog wel in veel cosmetica. Je kunt ze op de ingrediëntenlijst meestal herkennen aan hun Engelse naam phthalate. DEP (diethyl phthalate), DnBP (di-n-butyl phthalate) en DiBP (di-isobutyl phthalate) zijn de meest voorkomende varianten. Helaas zitten veel ftalaten verborgen onder de noemer ‘parfum’. Nog een reden om synthetisch parfum in een product te vermijden! Ga in plaats daarvan voor een allergeenvrij parfum.
- Minerale oliën
Veel cosmetica bevatten minerale oliën, zoals onder de noemers Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil. Minerale olie brengt een laagje aan op de huid, zodat deze wordt beschermd. Ze voorkomen huidirritatie en kunnen helpen de huidbarrière te herstellen. Toch vinden veel mensen het idee van een laagje dat de huid afsluit niet prettig. Als je bijvoorbeeld veel zweet voelt dit niet prettig omdat je zweet niet goed weg kan. Dat kan bovendien weer leiden tot vochtbultjes op de huid. Een ander risico is dat je huid door de minerale oliën zichzelf minder goed beschermt. Daardoor zal je huid juist sneller uitdrogen wanneer je niet meer smeert.
Check ook de posities in de ingrediëntenlijst
Ten slotte nog een tip over de werkzame stoffen in cosmetica. Want ook al bevat een bodylotion bijvoorbeeld jojoba-olie, de hoeveelheid jojoba-olie die er daadwerkelijk inzit kan zo miniem zijn dat het eigenlijk niets doet voor je huid. Helaas wordt de werkelijke hoeveelheid werkzame stoffen vrijwel nooit genoemd. Fabrikanten zijn namelijk wettelijk beschermd om de samenstelling van hun producten geheim te houden. Kijk daarom naar de positie van deze stof in de ingrediëntenlijst. Hoe hoger de positie, des te hoger de concentratie. Staat het voorbeeld van jojoba-olie op de eerste of tweede plaats in de ingrediëntenlijst, dan zal je er waarschijnlijk echt wat aan hebben.
Complete checklist cosmetica ingrediënten
Bovenstaande is een bloemlezing uit een enorme lijst aan ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt. Een complete checklist van de meest voorkomende natuurlijke én synthetische ingrediënten vind je hier. Met deze checklist kun je voorkomen dat je stoffen op je huid smeert die risico’s met zich mee brengen. Of kies voor zekerheid en ga voor eerlijke cosmetica, zoals van het merk K-Beau. De producten van K-Beau zijn vrij van irriterende stoffen zoals parabenen, siliconen, sulfaten, minerale oliën en andere synthetische ingrediënten. In plaats daarvan zitten er zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten in die het meest effect hebben op de huid. Zo smeer je zonder risico je huid mooi!